hockeymusikal
April 2008 gick startskottet för Kulturverkets unika arbete med en hockeymusikal där en hockeymatch var en del av handlingen. Genom att skriva egna texter online på en gemensam hemsida medverkade flera hundra unga i Umeå kommun och Vancouver, Canada till att skapa handlingen i Penalty Killers. Projektet utgick från och synliggjorde deras erfarenheter, tankar och åsikter om livet i idrottsklubben, på fotbollsplanen eller hockeyrinken. All text samlades på en webbsida där en författare/librettist hämtar underlaget till själva handlingen. Musiken komponerades av elever på Midgårdsskolan och arrangerades för professionell kör och orkester och professionella sångare/artister engageras för framförandet.

Kultur mötte idrott,
med datorn och mobilen som
konstnärliga verktyg.

 

Musikalen ingick som en del i Fritidsförvaltningens stora satsning på värdegrundsfrågor och utbildning av idrottsledare och var ett möte mellan olika åldrar och olika intressegrupper i ett gemensamt kulturprojekt.

Penalty Killers hade premiär hösten 2009.

I det här projektet samarbetade Kulturverket bl.a. med Umeå Fritid, HUMlab, Umeå Universitet, Midgårdsskolan, Umeå Musikskola, Dragonskolan, Östra GymnasietModo Hockey Skolor i Vancouver – Canada, Högstadiets idrottsklasser, IF Björklöven, Modo Hockey, Örnsköldsviks Kommun, Ersängsskolan, Bränbergsskolan, Nolaskolan – Örnsköldsvik.

 

Penalty Killers - affisch