Kulturverket började under 2010 att arbeta med projektet och föreställningen Fair Opera. Fair Opera är ett femårigt musik-, dans- och sångprojekt som våren 2014 utmynnade i en musikdramatisk föreställning om rättvisa, värdighet, yttrandefrihet och barns rättigheter.

Bakgrunden var att barn och unga från Umeå och Rom tog fram idéerna till musiken och librettot till föreställningem. Därefter arbetade studenter från manusskrivarutbildningen vid Umeå universitet och musikhögskolor i Riga, Piteå, Rom och Perugia med att tolka deras arbeten. Slutligen arbetade  Jan Sandström, tonsättare och professor, med librettisten KG Johansson för att sammanfoga alla idéer till en fullskalig föreställning.

I mars 2014 hade vi slutligen premiär på Fair Opera – the Musical. På scen såg vi elever från Musikalakademin vid Strömbäcks folkhögskola; Underhållningsorkestern, klass 7 m/em från Grubbeskolan och dansare från Balettakademien i Rom. För scenografi stod Ulla Karlsson och Profilteatern. Regi av Arne Berggren och Rikard Lekander.

Tack till Swedbank för samarbete.