Förra veckan begav sig två Kulturverkare återigen till vänorten Würzburg i andra delen av ett Erasmus+ utbyte. Som tidigare nämnts är detta tänkt att skapa kontakter mellan verksamheter i båda orter som jobbar med barn och unga och barnkultur på olika sätt. 

Denhär gången fick vi återse några av verksamheterna från vår kick-off i februari, men också några nya. Mycket där handlar om att komplettera de aktiviteter och möjligheter som ges genom skolsystemet, som är väldigt annorlunda från Sverige. Alla har inte möjlighet att exempelvis lära sig ett instrument eller träna en sport. Det ska dessutom vara tillgängligt, oavsett vilket språk du pratar.

I oktober återvänder Josefine från Kulturverket för att spendera en vecka med verksamheter som jobbar med kulturprojekt för barn och unga som liknar KVs metod. Det ser vi fram emot!


Första möte: mingel och presentationer på ungdomsgården B-Hof. Det som skiljer många av verksamheterna från Sverige är att största delen som arbetar är volontärer.


Intro på ungdomsgård i Heichelhof, en stadsdel som ligger lite utanför staden, och haft en historia av problem med integration. Här erbjuds ungdomar tillgång till gym, dans, läxhjälp och andra aktiviteter som de kanske inte annars haft tillgång till.


Immerhin är en musikklubb stödd av Protestantiska kyrkan i Bayern. Här spelar band från hela världen och är en populär plats för många ungdomar.


Konstmuseet Kulturspeicher är ett av Würzburgs motsvarigheter (tillsammans med teatern) till Kulturverket. Här fick vi höra om deras arbete med volontärer och hur de jobbar för att nå ut till ungdomar. Här stannade även Kulturverket för att prata om utbytet, samt planera för framtida projekt!


I Zellerau fick vi en gitarrlektion på arabiska! En slags ungdomsgård där unga får lära av varandra och professionella musiker, där språk inte ska vara något hinder.


Middag på Immerhof med Erasmus+ deltagare och Würzburgs borgmästare.

 

Kulturverket är en av tre verksamheter från Umeå, tillsammans med Stadsbiblioteket och Kulturcentrum för barn och unga, som kommer att delta i utbyten med verksamheter i Würzburg.