pa%cc%8a-ma%cc%8anen seb space-science

Ja det är sant!! I november nästa år lyfter en rymdraket mot månen, och med på den är både Stöcksjöskolan och Kulturverket! Ja, inte vi personligen, det skulle bli alldeles för trångt, men våra budskap.

En grupp studenter och forskare från Umeå Universitet ska då bli först i världen med att mäta det elektriska fältet på månens yta. Det är Sebastian Sjöquist, projektledare vid Space Science Sweden, och hans kompisar som har utvecklat en termiskt skyddad container för vetenskaplig mätutrustning, som ska skickas med raketen.

Och vi på Kulturverket blev så sugna på att skicka med något vi också, så vi tog kontakt med Sebastian. Och visst, på ett hemligt ställe i den guldklädda lådan, med volym som ett mjölkpaket, finns det plats för meddelanden!

Vi behövde ju hjälp förstås med vilka budskap vi ska skicka, och klass tre i Stöcksjö har antagit utmaningen. Under sex veckor jobbar vi ihop med detta svåra, viktiga och roliga projekt som spänner över naturvetenskap, konst, matte och samhällsvetenskap och som kräver att vi tänker en gång extra: VAD ska vi berätta om för eventuella månbesökare som inte är från jorden? Och HUR?

Spännande fortsättning följer!