Under fredagen presenterade vi elevernas arbete utifrån skräckförfattaren John Ajvide Lindqvists novell ’Speciella omständigheter’. I novellen finns ett missförstånd mellan orden ”bröd” och ”blöd”, två förvillande lika termer med väldigt olika betydelse… Eleverna jobbade med att sätta form på sin egen största rädsla och beskriva upplevelsen med ett ord. ”Hemsöka” fick t.ex. formen av ett spöke. Därefter tittade de på ”ofarliga” ord som skulle kunna förväxlas med det otäcka ordet, t. ex. ”Hemsöka”- ”feströka”. Utifrån de båda orden skapades dikter. Formen och orden blev smycken i plexiglas som visades upp i en utställning på litteraturfestivalen Littfest. Ajvide Lindqvist hade tid att både kolla in elevernas arbete och ge dem möjlighet att ställa frågor. ”Hur höga betyg behöver man för att bli författare?” undrade någon. Vid författarens framträdande i Idun fick han ta emot ett eget smycke: orden ”bröd”, ”blöd” och en blodsdroppe.
Lyssna på elevernas inläsningar av dikterna längst ner!